Marte Smistad (28) spilte 6 sesonger for A-laget til Flint og la opp som håndballspiller i 2019.  Etter et år helt vekk fra håndball, ble hun forespurt om hun kunne tenke seg å ha ansvaret for rekruttene denne sesongen.  Og det er hun glad for at hun takket ja til.

– Jeg hadde en sesong hvor jeg var helt borte fra håndballen.  Og så fikk jeg en telefon i august i år fra en i styret som lurte på om jeg kunne være interessert i å gå inn som trener for rekruttlaget til Flint. 

– Det kom litt brått på meg, jeg hadde tenkt at jeg en gang kunne se på det å være trener som en spennende vei videre i håndballen.  Men jeg hadde også kost meg uten håndball siden jeg la opp. Men er veldig glad nå for at jeg sa ja – det var veldig hyggelig å komme tilbake i Flintmiljøet igjen.  Da merket jeg at jeg hadde savnet det mer enn jeg hadde trodd, innrømmer Marte. 


Var fadder for 03

– Litt av grunnen til at jeg sa ja da jeg ble forespurt, er at jeg var fadder for 03-laget til Flint mens jeg var aktiv sjøl.  De er blant landets beste 03-lag.  Og det var på en måte det som ga meg smaken på trenerrollen. 

– Mange fra 03-kullet har vært på damelaget og er der fortsatt.  Etter at Tonje Larsen kom til klubben synes jeg at rekrutteringen har vært veldig god.  Vi har mange dyktige jenter i gruppa og det ser vi også på alderen på de som har vært med på elite i år, de tilhører aldersmessig rekruttgruppa, men de er gode nok for å være med damelaget. 

– Rekrutteringen er veldig god i Flint, vi har mange talenter som det er viktig at vi gjør så godt vi kan så de blir tatt vare på, så vi beholder dem i klubben og får nytte av dem i fremtiden.  Det tror jeg blir viktig. 


Vunnet EM-gull i Beachhåndball!

Marte Smistad spilte fire sesonger for Beachlandslaget og var med på å vinne fire medaljer.  VM-bronse i Brasil 2014, EM-sølv i Barcelona i 2015, VM-bronse i Budapest i 2016 og EM-gull i Kroatia i 2017. 

– Det var mange morsomme sommere med Beachlandslaget.  Vi hadde et generasjonsskifte i 2014 der mange som hadde gjort det bra tidligere, ga seg, og vi kom inn med ny giv.  Men at det skulle gå så bra allerede den første sesongen var det få som forventet.  Det var veldig morsomt, smiler hun.


Kom til Flint i 2013

Barndomsklubben til Marte er Sverresborg.  Hun spilte også for Trond og Utleira i ungdomsårene, før det ble to sesonger på A-laget til Byåsen.  Marte ble Flintspiller i 2013 og fikk en sesong i eliteserien før det ble nedrykk til 1. divisjon.

– Jeg spilte i eliteserien med Flint Tønsberg sesongen 2013/14.  Vi rykket ned det året.  Så ble det tre sesonger i 1. divisjon, en sesong i 2. divisjon og den siste sesongen min som aktiv var i 1. divisjon sesongen 2018/19.

Marte Smistad, Elise Johnsen og Henriette Jarneid på trening i Flinthallen januar 2019.
Foto: Trond Sørøy

– Jeg la opp våren 2019.  Jeg hadde mistet motivasjonen, det var ikke så gøy lenger som det hadde vært tidligere.  Det føltes som det tok mer enn det ga meg, forklarer hun. 

– Jeg føler meg fortsatt heldig for at jeg kunne velge når jeg skulle gi meg med håndball og at det ikke var på grunn av en skade.  Som kanskje også gjorde at det føltes litt enklere å slutte. For hvis det skulle vise seg å være helt feil å gi seg, så kunne jeg bare komme tilbake.  Men det har ikke skjedd, jeg har ikke følt det sånn.


Har ansvaret for rekruttmiljøet / J20

– I J20-serien i høst har prestasjonene variert. Jeg og Sølve Sundrehagen, min medtrener, kom inn rett før seriestart og vi brukte litt tid på å bli kjent med jentene.  Og dem brukte tid på å bli kjent med oss, ikke minst. 

– Så har vi vært opptatt av å rullere mye på laget.  På grunn av koronasituasjonen er rekrutt den eneste spillearenaen som spillerne har. 

– Alt i alt har vi gjort det ganske bra.  Vi har spilt mange jevne kamper, noen har vi vunnet og noen har vi tapt.  Alle har fått spille mye og har hatt god utvikling.  Vi er det eneste laget som har tatt poeng mot det som kanskje er det beste rekruttlaget i juniorserien så langt, Gulset.  

– Vi har hatt noen veldig gode prestasjoner, så har noen resultater litt gjenspeilet det at vi er opptatt av at alle skal spille også når spilltilbudet som er i dag.


Uforutsigbar sesong

– Denne sesongen er blitt veldig mye annerledes enn vi så for oss.  Det var et par uker der hvor vi ikke fikk trene håndball for smitten blusset opp i Tønsberg.  Så det er uforutsigbart, men jentene har tatt det fint.  Og som vi sier til dem, det gjelder for alle i Norge den situasjonen vi står i.  Så vi må gjøre det beste ut av det. 

– Spillerne er positive og innretter seg etter nye beskjeder og nye retningslinjer som kommer.  Nå har vi kamppause på ubestemt tid, da er det viktig å holde motivasjon og intensitet oppe på trening.  Det er alltid noe man kan bli bedre på, selv om situasjonen er som den er og vi ikke får spilt kamper. 

– Vi har mange treningsvillige, morsomme og satsende jenter som gir mye av seg sjøl. 


Morsomt å være en del av Flintfamilien

– Jeg føler jeg at jeg er blitt en del av Flintfamilien igjen. I Flintorganisasjonen er det mange hyggelig og dyktige folk som har samme visjon om å få klubben opp og fram.  Det synes jeg det er morsomt å være en del av, sprudler hun. 

– Og så har jeg fått med meg en fantastisk medtrener i Sølve Sundrehagen, som betyr masse både for meg og jentene.  Han er fin å ha med i gruppa, han tar vare på spillerne på en veldig god måte. 

– Det spennende å se hva vi kan få ut av de unge talentene vi har og legge opp den totale treningshverdagen på en best mulig måte.  Så de unngår skader og får nok håndball, men også nok fysisk trening.  En totalhverdag som jeg brente for da jeg spilte sjøl. 

– Det er viktig at de unge føler de blir passet på og blir tatt vare på.  Og ikke blir kastet hit og dit fordi de er gode, avslutter Marte Smistad.