Linjespiller Maria Kvannli (19) har spilt i Byåsen siden hun startet med håndball som sjuåring. Hun debuterte i eliteserien allerede i 2017/18-sesongen og flytter nå til Tønsberg for hun ønsker å satse håndball utenfor komfortsonen i Trondheim.

Maria Kvannli har hovedsakelig spilt kamper for Byåsen Bredde i 2. divisjon.  Denne sesongen har hun ikke fått hospitert til A-laget på grunn av koronasituasjonen og siden det ikke har vært seriespill i 2. divisjon har Maria kun spilt J20-kamper i år.

Byåsen vant Lerøyserien i 2019. Maria Kvannli nederst til høyre.
Foto: Trond Sørøy


For to sesonger siden gjorde junioravdelingen til Byåsen seg veldig bemerket med at stort sett samme gjengen vant både NM20 og Lerøyserien samme året.  Maria Kvannli deltok der, sammen med blant andre Tuva Ulsaker Høve (Vipers neste sesong), Marie Rokkones Hansen (fortsatt i Byåsen) og Hanne Sagvold (Fredrikstad). 

– Seieren i NM20 og Lerøy er absolutt hovedsesongen for meg så langt, smiler Maria Kvannli.  – Der var vi på topp overalt, da vi vant nesten alle kampene i 2. divisjon også.  Det tror jeg flere fra det laget fortsatt sier er deres beste sesong så langt.  Vi var en gjeng med 17-18-åringer og det var ikke så mange som hadde tippet på oss foran møtet med Sola i NM20-finalen i Spektrum, det var det nok ikke. 


Startet som målvakt

– Jeg startet som målvakt da jeg var yngre, men så syntes jeg det ble litt kjedelig.  Det var ikke så slitsomt og jeg scoret ikke så mange mål og ønsket å delta litt mer aktivt. 

– Jeg er ganske glad i slåssing og ta i litt, så da passer linjeposisjonen ganske bra for meg, humrer hun.  – I tillegg er pappa linjetrener, han var jo linjespiller sjøl.  Så da ble det naturlig for meg å bli linjespiller, forklarer hun. 

– Jeg har alltid vært glad i å ha samarbeid med spillerne rundt meg og gjøre småavtaler.  Jeg har blitt trent opp til å være en ganske mye sperrende spiller.  Jeg vil si jeg er ganske sterk og prøver å bryte opp forsvaret til fordel både for bakspillerne og meg sjøl.  Å sette sperrer og timinga av sperra er noe jeg har øvd mye på. 

– Og så synes jeg det er gøy å ha litt artige skudd og driver med trikking og lobb og prøver ut noen annerledes skudd.  Jeg vil si jeg er ganske god på å variere skuddvarianten.

Foto: Lars R. Skaug / Fotolars


Trengte nye utfordringer

Etter å ha bodd i Trondheim og spilt for Byåsen hele livet, føler Maria at nå er tiden inne for å gå videre.

– Byåsen har vært en kjempefin klubb for meg som ung spiller.  Jeg har vært med å spille Bringserien, Lerøyserien og NM20 og jeg fikk tidlig hospitere opp til lagene høyere opp, for jeg ønsket å satse.  Jeg er veldig glad i Byåsen, men nå er det på tide med litt nytt. 

– Det begynner å bli litt for trygt her i Trondheim. Nå trenger jeg nye utfordringer, det blir litt for mye av det samme.  Jeg vil ha godt av å få en ny trener og måtte vise meg frem på nytt, sier hun. 

– Jeg ønsket å bytte til en klubb som ligger høyt og som har et godt opplegg.  Jeg hørte litt rundt og fikk kontakt med Zarko og det han fortalte virket interessant. 

– Det er en koselig gjeng i Tønsberg og nå har de også hentet inn ganske mange unge spillere.  Så det virker som at det blir et ungt og friskt lag, med et godt miljø.  Så det fristet. 


Hva ønsker du å bidra med?

– En ting er selvfølgelig miljøet som jeg ønsker å bidra så godt som mulig i.  Og så har vi alltid spilt morsom håndball i Byåsen og det er en ting som kan være gøy å innføre i Flint også. At vi på linja kan få til et samspill med backene og kantene og prøve å få til litt artig håndball oss imellom, sier hun opprømt. 

– Og så ønsker jeg å bidra med ferdighetene mine, både i angrep og i forsvar. 


Spilletid

– Jeg har lyst til å få spilletid i REMA 1000-ligaen.  Men jeg ser for meg at jeg må bruke litt tid til å komme inn i det.  Det er ganske stor forskjell fra 2. divisjon.  Men jeg sikter meg absolutt inn på å spille på A-laget, sier hun offensivt. 

– Jeg flytter fra Trondheim fordi jeg ønsker å satse håndball.  Det er selvfølgelig kjedelig at Byåsen ikke ønsker å satse på meg, men de har allerede 3 linjespillere på A-laget.  Så da er det fint at andre vil satse på meg, selv om ikke hjemklubben gjør det, avslutter Flints nye linjespiller muntert. 


– Talentfull kriger

– Etter en situasjon med skader og uforutsigbarhet på linjespillerposisjon, bestemte vi oss for å se på en linjespiller til, forteller Zarko. – Da var enten en rutinert med erfaring eller en ung lovende.

– Maria Kvannli var interessant for oss, også kjente vi henne fra før som spiller. Vi tror på hennes potensial og kvalitet. Hun viste potensial allerede i junioralder (vant Lerøy og NM20). Så hun blir en del av vårt «prospect for the future».

– Samtidig jeg må innrømme at vår andre unge linjespiller Martine Grip Øvreberg har utviklet seg mye i år. Sånn sett jeg tror det blir en sunn konkurranse for posisjon. Også jeg vil si at når Synne Fossheim er frisk, er hun desidert vår nummer 1. Hennes betydning både i forsvar og angrep er enorm.

– Men vi gleder oss til å få en ung dedikert, talentfull kriger som Maria Kvannli. Og hun passer bra til veien vi går, avslutter Zarko fornøyd.